lauantai 20. toukokuuta 2017

Uusi sivu

Nyt se oikeasti on varmaa: valmistun 2.6 terveydenhoitajaksi! 4v urakka korkeakoulua takana ja sitä edeltävät peruskoulu (9 vuotta) ja lukio (3 vuotta). Yhteensä 16 vuotta opiskelua.. Kieltämättä kaipaa jo työelämään ja tienaamaan rahaa. Kesätöitäkin on jo tiedossa, sairaanhoitajan sijaisuus vuodeosastolta. Samalta osastola missä olin viime kesän. Haluan ensin kasvattaa sairaanhoitajan osaamistani ja sen jälkeen joskus olisi unelmana päästä terveydenhoitajan päivätöihin, joko koululle, ammattiopistoon, työterveyteen tai ehkä joskus neuvolaan jos mieli muuttuu.

Koen tämän työn erittäin arvokkaaksi ja merkitykselliseksi. Kunnioitan paljon tutkintoa, jonka tulen saamaan. Tutkinto ei kuitenkaan tarkoita, että  osaisin kaiken kaikesta sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan hommista, vaan ripauksen tietoa ja taitoa joka puolelta. Tiedän perusteet moneen asiaan ja minulla on valmiudet toimia joka hommassa. Minusta ehkä ikävääkin on, että kaikkea ei vain voi yksinkertaisesti hallita hoitoalalla. Kun menee työelämään vaikka sairaanhoitajaksi, jonkin muun osa-alueen osaaminen voi kärsiä. Se on vain hyväksyttävä fakta. Sekin on muistettava, että joka työpaikassa on omat sääntönsä, joiden oppimiseen menee aikansa. Kunhan on tyytyyväinen työympäristöönsä ja kasvaa siellä missä työskentelee ja oppii koko ajan paremmaksi.

On aika avata uusi sivu tässä elämässä. Eletään jännittävää aikaa myös ristiriitaisen SOTE-uudistuksen kannalta, mutta uskon että töitä tulee aina olemaan. Vaikka työ ei todellakaan ole elämäni keskipiste, niin tällä hetkellä minulla on kova tarve päästä harjoittamaan oppimiani taitoja työelämään. Myös vapaa-ajalle luulisin jäävän enemmän aikaa, kun ei ole kouluhommia mitä kotonakin pitää päivät pitkät tehdä! Nyt on aika herätellä kaikkia vanhoja omia intressejä ja harrastaa itselle mieluisia asioita.

Näihin haluaisin tällä hetkellä panostaa (sanotaan, että 1v sisään) :
-Työelämässä ammatillisesti kasvaminen, uuden oppiminen, haasteiden kohtaaminen
-Matkustelu ja elämykset (heti kun on vapaita ja lomaa)
-Urheilu (eri lajien kokeilu)
-Yleisestä omasta hyvinvoinnista huolehtiminen (fyysinen (: uni, liikunta, ravitsemus), psyykkinen (: palautuminen, stressinhallinta, rentoutuminen), sosiaalinen (: parisuhde, kaverisuhteet, perhesuhteet). )

Tässäpä nämä tärkeimmät,

Hyvää kevättä ja alkavaa kesää kaikille 💓!

Kuvahaun tulos haulle inner peace quotes

-Anni


tiistai 2. toukokuuta 2017

Tunteiden ali- ja ylikontrollointi


Tänään päätin pohtia ja kirjoittaa tunteiden ali- ja ylikontrolloinnista.
Jokainen tietää sen tyypin joka on aina hillitty, eikä koskaan "vedä överiksi". Hän saattaa näyttäytä ihmisenä, joka ei koskaan rentoutuisi. Jokainen tietää myös sen tyypin, joka riehuu julkisilla paikoilla, "aukoo päätään", puhuu rumasti, eikä "anna paskaakaan" tilanteesta tai siinä olevista ihmisistä tai heidän tunteistaan/mielipiteistään.

Jokaisella on oma persoonallisuus ja temperametti, jotka ovat olemassa jo syntymästä lähtien. Tässä en kuitenkaan kirjoita lasten tunteiden käsittelystä, koska yli 90% lapsista eivät vielä osaa käsitellä tunteitansa. Se opitaan ajan ja kokemusten myötä. Aikuisuuteen kuuluu kaiken ihanan mukana pettymysten sietäminen, vastoinkäymiset, erilaisista koettelemuksista ja tilanteista selviäminen ja muuta kivaa. Myös yleiset käytöstavat ja kyky kontrolloida tunteitaan.


Tässä alla mahdollisia tunteiden ylikontrolloinnin muotoja/sitä vaativia tilanteita:

Kuvahaun tulos haulle dog house fire im fineKuvahaun tulos haulle model catwalkKuvahaun tulos haulle doctor Kuvahaun tulos haulle police Kuvahaun tulos haulle teacher


Tässä alla mahdollisia tunteiden alikontrolloinnin muotoja ja tilanteita:


Kuvahaun tulos haulle catfight Kuvahaun tulos haulle middle finger


 Kuvahaun tulos haulle lets drink and say Kuvahaun tulos haulle street fight


Monet työt, itseasiassa kaikki työt vaativat tietynlaista omien tunteiden erottamista itse työtilanteesta. Työaikana on oltava asiallinen. Esimerkiksi hoitajana en voi sanoa riehuvalle ja minua haukkuvalle asiakkaalle epäkohteliaasti vastaan, joka riehuu tuhannen tunteen kirjossa ties mistä syystä. Esimerkiksi alkoholin vaikutuksen alaisena, muiden päihteiden vaikutuksessa, trauman tai omaisen poisnukkumisen takia. On erotettava omat tunteensa asiakkaan tunteista. Väkivaltaa ei kuitenkaan pidä missään nimessä hyväksyä tai sallia. Oman työhyvinvoinnin ylläpitämiseksi on hyvä välillä tyhjentää "paskakuorma" sekä täyttää "empatia-ämpäri". On hyvä pohtia omia rentoutumiskeinojaan, mikä on itselle paras keino voimaantua? Entä mikä ei tue omaa voimaantumista?

Tunneasioissa voi pohtia omia lähtökohtiaan; minkälaisen kiintymyssuhteen on kotoaan vanhemmiltaan saanut? Onko saanut näyttää negatiivisia ja positiivisia tunteita? Onko tarpeisiin vastattu? Onko kehuttu? Rakastettu ja halattu riittävästi? Välitetty monin eri tavoin? Keskusteltu paljon ja pohdiskeltu asioita yhdessä? Nämä tärkeät taidot, jopa onnellisuuden kannalta, joutuu aikuisena itse oppimaan, jos lapsuus on ollut rikkinäinen. Vanhempien välinpitämättömyys, tai tunneköyhyys ei ole ikinä lapsen syy.
Jokaisen ihmisen on päästävä purkamaan tunteitaan yleisen hyvinvoinnin säilymiseksi. Joku saattaa valita tunteiden patoamisen, potee katkeruutta menneestä, eikä osaa käsitellä tunteitaan. Toinen hakee ulkopuolisen apua ja kolmas harrastaa syvää itsepohdiskelua ja oppii käsittelemään tunteitaan pikkuhiljaa, jopa ymmärtää omien vanhempien mahdolliset ongelmat. Ei ole helppo prosessi. Ei ole olemassa oikeaa tapaa, tapa on oikea, jos se auttaa tunteiden käsittelyssä.

Itse olen ehkä välimaasto tunteiden ali- ja ylikontrolloijasta. Työssä olen vakava, ammatillinen, kärsivällinen, mutta myös persoonallinen ja lämmin. Ihmisten kanssa tehtävä työ vaatii jatkuvaa omien tunteiden tutkiskelua ja kykyä erottaa ne tilanteesta. Osata erottaa tunteet, mutta myös läpikäydä ne. Vaatii jatkuvaa vaikeiden tilanteiden työstämistä. Vapaa-ajalla pystyn läpikäymään sekä positiivisia että negatiivisia tuntemuksiani läheisilleni, ja koen tulevani kohdatuksi ja hyväksytyksi. Ja mikä tärkeintä, rakastetuksi niinä huonoinakin päivinä, milloin sitä eniten tarvitsee. Aikaisemmin olen kokenut haastavaksi negatiivisten tunteiden näyttämisen, mutta nykyään paremmin pystyn siihenkin tarpeen mukaan. Mielestäni jokaisella on oikeus purkaa myös negatiiviset tunteet oikeassa tilanteessa.

Toivottavasti tämä teksti sai jonkun, miehen tai naisen pohtimaan omaa suhdetta tunteisiinsa, niiden kontrollointiin ja käsittelyyn 😊💭.

-Anni