perjantai 31. maaliskuuta 2017

Tilannepäivitys

Täällä ahdistunut, kiireinen muumi, iltaa.
Pyrin valmistumaan ensi kesäksi, 2.6 olisi ryhmämme yleinen valmistumispäivä.
Minusta tulee terveydenhoitaja ja samalla sairaanhoitaja.
Vielä puuttuu opinnäytetyön loppuviimeistelyt - mulla on ihan mahtava työpari, jonka kanssa ystävyyskin on opintojen ohella syventynyt. Työ täytyy esittää valmiina tässä kuukauden sisällä. Sitten on myös 5 opintopisteen kehittämistyö, joka pitäisi myös puskea valmiiksi tässä kuukauden päivien aikana. Lisäksi vielä 1 tentti. Kova on tahti, mutta kova on pyrkimyskin päästä juhlimaan loppuunsaatettua opiskelurupeamaa. Sitten saa palkita itsensä oikein kunnolla, ja olla tyytyväinen!

Moni kysyy mihin olen meinannut opintojen jälkeen töihin. Minulla on sairaanhoitajan kesäsijaisuus sairaalasta tiedossa. Minua kiehtoo sairaanhoitajan työt osastolla, kotihoidossa ja mahdollisesti jossakin palveluasumisyksikössä, mutta myös kouluterveydenhuolto ja työterveydenhuolto haaveena tällä hetkellä. Neuvolaterveydenhoitajaksi en näillä näkymin halua, ja siitä voisin melkein kirjoittaa isommankin tekstin miksi en. Olen puhunut, että haluan mahdollisimman vankan ja hyvän osaamisen eri puolilta hoitoalaa. Haluaisin myös hetkeksi asettua aloilleni johonkin paikkaan kaikkien näiden työharjoitteluiden jälkeen.

Moni myös kysyy mitä harjoitteluja tämä koulutus pitää sisällään, täältä pesee:

-Perushoidon harjoittelu (4vko)
-Kirurginen harjoittelu (5vko)
-Sisätautiharjoittelu (5vko)
-Kotihoidon harjoittelu (4vko)
-Mielenterveysharjoittelu (6vko)
-Lasten ja nuorten hoitotyön harjoittelu (4vko)
-Äitiyshoitotyö sis. 1vko äitiyspoliklinikka & 3vko synnyttäneiden vuodeosasto (yht. 4vko)
-Kouluterveydenhuolto (7vko)
-Äitiys -ja lastenneuvola (10vko)
-Syventävä harjoittelu (7vko) valitsin kouluterveydenhuollon
-Työterveyshuolto (3vko)

Siinäpä onkin nähty jos jonkinlaista työtä ja työympäristöä potilaineen ja asiakkaineen 4:n vuoden aikana.. Myös erilaisia ohjaajia ja hoitajia laidasta laitaan on tullut nähtyä sekä monta eri työtapaa. Olen päässyt seuraamaan kaikenlaisia toimenpiteitä; olkapään tähystystä, sektiota, synnytystä, luomen poistoja jne. Olen myös päässyt itse tekemään kaikenlaisia hoitajalle kuuluvia toimenpiteitä: verinäytteenottoa, kanylointia, suonensisäisen nestehoidon toteutusta, lääkkeiden jakoa, verenpaineen mittausta, verensokerin mittausta ja insuliinin pistoa, hemoklobiinin mittausta, sydänfilmien ottoa, katetrtointia, injektioiden pistoa, kuulon ja näön seulontaa, raskauden seurantaa, raskausmasujen mittausta ja sikiön sydänäänten kuuntelua, vauvan hoitoa ja heijasteiden tarkkailua, lapsen kasvun seurantaa, ryhdin tutkimista, rokottamista... Paljon "mekaanisia" toimia, mutta minun mielestä vuorovaikutusta, sekä ohjausta ja neuvontaa ei pidä unohtaa. Tai aitoa läsnäoloa ja kuuntelua. Oma tapa tehdä työtä alkaa pikkuhiljaa löytymään.

Minä en halua, että työ olisi minulle ykkönen. Vaan kaikki muu mitä vapaa-ajalla tapahtuu. Olen valinnut alan kutsumuksesta, mutta tällä jos jollakin alalla palaa nopeasti loppuun jos panostaa vain tähän. Vaikka alalla toimitaankin kansanterveyden edistäjinä ja sairauksien ehkäisijänä, niin ei ole onneksi yhden ihmisen tarkoitus laittaa koko Suomea kuntoon :D! Täytyy osata vetää raja myös oman vastuunoton ja työmäärän kanssa (tässä duunissa tekee helposti ylimääräistä). Tärkeää että työstä saa palkkaa, jolla tulee toimeen ja voi panostaa vapaa-aikaan. Sekä että työ on vähintäänkin miellyttävää, antaa onnistumisen kokemuksia ja on riittävän haastavaa ja kehittävää. Täytyy musitaa pysähtyä välillä tässä suorituskeskeisessä maailmassa :).

-Anni



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti